BBC

Noga utvalda artiklar

Samhälle

Stockholms stad lurade på pengar

Stadsdelsförvaltningen betalade ut 1,5 miljoner kronor i välgörenhetsbidrag detta trots att föreningen hade stora brister i din bokföring.

Nu kan Aftonbladet avslöja att över en miljon försvunnit och att ett förfalskat kontoutdrag användes för att mörka att pengar utnyttjats till flyg och hotellnätter.

– Min förhoppning är att skattepengarna kommer tillbaka, vilket kanske inte är så sannolikt, säger stadsdelsdirektören Patrik Åhnberg.

Avtalet är med idrottsföreningen KFUM JKS Stockholm och har undertecknats av deras ordförande och den dåvarande stadsdelsdirektören.

Aftonbladets granskning visar hur drygt en miljon kronor försvunnit det senaste året. Pengar som istället för att gå till festivalen bland annat har fått bekosta hotellnätter, flyg och taxiresor, enligt en polisanmälan från förvaltningen.

Redan under 2018 fanns brister i föreningens redovisning för hur man använt skattemedlen. Flera framkommer även i ett internt mejl hos stadsdelsförvaltningen.

Men trots det betalade stadsdelsförvaltningen under 2019 på nytt ut 1,5 miljoner kronor till föreningen.

”Väldigt jobbigt”

“Igår hade vi ett möte där vi beslutade att gå vidare med en konkursansökan. Detta beslut baseras på att vi fått mer information och fler skulder som vi inte vetat om innan. Just nu rör det sig om strax under 2Mkr”, skrev föreningen till förvaltningen.

I samband med det skrev en anställd på stadsdelsförvaltningen till föreningen om de försvunna skattepengarna:

“Lite jobbigt är det därför att direkt fråga om ni i er konkursansökan har med att ni är skyldiga förvaltningen pengar? Det är bra för vår del att veta att det är med, vi har revisorer på oss för att redovisa skattepengar korrekt”.

Har polisanmält

Föreningen vill inte uttala sig om de försvunna pengarna. Men i ett protokoll från ett extra årsmöte i december framgår att styrelsen lämnade in en polisanmälan.

– Jag har inga kommentarer, säger Ram Cornejo, som var ordförande i samband med konkursen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks en tidigare medarbetare inom föreningen. Aftonbladet har utan framgång sökt personen .

Även stadsdelsförvaltningen har gjort en polisanmälan.

Källa aftonbladet.se